Tekstvak:

Frits Meppelink

Tekstvak: Meppelink Franciscus
Coevorden 09.04.1878 – Coevorden 12.10.1959


Frits Meppelink ondervond tijdens zijn leven weinig waardering. Dat was mede te danken aan zijn terughoudende, rusteloze en stugge natuur. Jong al was voor hem duidelijk dat hij kunstschilder wilde worden. Maar dat stuitte op verzet bij zijn ouders.
Avontuurlijk als frits was, verliet hij op vijftienjarige leeftijd het ouderlijk huis en werd schildersknecht in Emmen. Zijn ongedurige karakter bracht hem vervolgens naar Zeeland en Zuid-Holland, maar af en toe dook hij ook weer in Coevorden op.
Tenslotte stelden zijn ouders hem in staat schilderlessen te nemen bij Jan Voerman in Hattem en later werd hij leerling van de Kunstnijverheidsschool in Haarlem. Maar noch aan de IJssel, noch aan het Spaarne kon hij zijn draai vinden.
Rond 1910 besloot hij als schilder naar Amerika te vertrekken. Ruim twintig jaar probeerde hij zich daar, ondersteund door tegemoetkomingen van zijn familie, in leven houden.
In 1932 kwam hij terug in zijn geboorteplaats om zich daar voorgoed te vestigen. Op aanraden van een broer begon hij stadsgezichten en landschappen te schilderen. Door opdrachten te aanvaarden verwierf hij zich enig inkomen.
In 1946 werd hij opgenomen in een rusthuis.
Hij liet een oeuvre na van portretten, stillevens, stads-, dorps- en heidegezichten. Veel daarvan geeft een beeld van Coevorden en omgeving in de eerste helft van de twintigste eeuw.
Frits Meppelink was lid van “Arti et Amicitae” in Amsterdam

Literatuur:Huib D. Minderhoud, “Frits Meppelink-schilder van Coevorden 1878-1959”, (Coevorden s,a.).

 

 

Scheepsjager met paard en meisje voor de boerderij

van Hamberg aan het Coevorderkanaal.

tekening -1954-formaat 48x38.

Tijdens mijn lagereschool tijd kwam ik veel in het weeshuis en ging ook altijd even bij Meppelink langs, meestal bleef ik hier wel langer. (ik kwam altijd met veel lawaai binnen en liep dan direct de kamer in, zodat hij mij kon zien. (hij was de laatste jaren erg doof) Kijken hoe hij aan het schilderen was, oude schetsen afmaken, fotos uit boeken naschilderen, incomplete fotos van beroemde schilderijen afschilderen, of tussen de stapel bestaande schilderijen kijken, waar veel niet afgemaakte schetsen tussen zaten.

Tekstvak:
Tekstvak:
Tekstvak:
Tekstvak:

Mijn werk

Tekstvak:
Tekstvak:
Tekstvak:
Tekstvak:
Tekstvak:
Tekstvak:
Tekstvak:

Maak je niet druk, geleefd word je toch wel.